Hyvä kellari on tietysti aarre!
Mutta myös hapattamalla saa hyviä ravinteikkaita juureksia ja vihanneksia, jotka säilyvät koko talven.
Ilmeisesti on
niin, että
maitohappobakteerit saavat erityisen
paljon ravintoa kun
säilötään useita vihanneslajeja yhdessä. Eri
sekoitukset ovat hyvin
säilyviä ja miedon
happamia.
Hygienia on hapatuksen
onnistumisessa erityisen tärkeää.
Kaikki työvälineet alustat
ym. täytyy huuhtoa
kiehuvalla vedellä. Kädet
on myös oltava
puhtaat !
Tee suolavesi valmiiksi
edellisenä päivänä. Liuosta
varten keitetään vettä,
johon lisätään 25g
merisuolaa/ litraan vettä. Jäähdytä
yön yli.
Lado
kasvikset kiehuvalla vedellä
huuhdottuun lasipurkkiin (tai
tiiviskantiseen muoviastiaan)
kerroksittain mausteiden:
sinapin-ja korianterinsiementen , piparjuurilastujen, huuhdottujen
mustaherukan-ja vadelmanlehtien (onnistuu ilmankin) kanssa ja täytä 2/3 osaa
astiasta! Lisää astiaan
maitoheravalmistetta (esim.
Molkosania, saa hyvin varustetuista
ruokakaupoista) 2dl/10 l astiaan, (jos aikaisemmista
hapanvihannespurkeista on jäänyt lientä, sitä voi lisätä myös lorauksen)
. Kkaada
lopuksi jäähtynyt suolavesi
päälle niin, että vihannekset juuri ja juuri
peittyvät. Täytä ½ l muovipussi kylmällä
vedellä ja solmi
tiukasti, laita se astiaan painoksi
vihannesten päälle ja
lopuksi kansi, niin
ettei purkkiin jää
ilmaa.
Vihannespurkki
saa olla n. 2-3 päivää
huoneenlämmössä n.20-23c ja
sitten 10-14 päivää n.18 c:n
lämpötilassa (purkkia ei saa avata tänä aikana!) Pidä purkki
pimeässä käymisen ajan. Tämän
jälkeen se viedään
kylmään(0-8+)
Hapanvihannekset valmistuvat
n.4-6 viikossa, jonka jälkeen niitä
voi maistella. Hyvin onnistnut
tuote on miellyttävän tuoksuinen ja
raikkaan happamen makuinen,(
ph 4,1 on saavutettu , raja, jossa
haitalliset bakteerit eivät elä ).
Näin säilöen vihannekset
säilyvät vaikka kevääseen
asti ja ovat erittäin
terveellisiä , kaikki
kasvisten omat vitamiinit, hiven-ja kivennäisaineet ovat
tallella, prosessissa syntyy myös
entsyymejä ja vähän b 12
vitamiinia .Kun vihannekset on
syöty voi hapatuslientä
säästää vähän seuraavaan
hapatukseen ja juoda loput
pieninä annoksina ennen jokaista ruokailua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.