BOKASHI KOMPOSTOINTI

Outi Laiho:

BOKASHI KOMPOSTOINTI JA TEHOKKAAT MIKRO-ORGANISMIT




 Bokashi tarkoittaa ”käynyttä orgaanista ainetta”.  Kyseessä on nopea japanilainen kompostointimenetelmä, joka käyttää avuksi tehokkaita mikro-organismeja. Tehokkaiden mikro-organismien (EM = Effective Micro-organisms, eng.) ansioista, keittiöjäte muuttuu ravintorikkaaksi ja eläväksi mullaksi erittäin nopeasti ja hajuttomasti.

Ensimmäisen kerran kuulin EM-mikro-organismeista vieraillessani Amritapurissa. Niitä käytetään siellä pesulassa poistamaan hajua pyykeistä, joka saattaa olla ongelmana kun pyykkiä pestään kuumassa ja kosteassa ilmastossa. Facebookin kautta törmäsin myöhemmin Bokashi-kompostointimenetelmään. Kiinnostuin siitä sen kerrostaloyhteensopivuuden ja nopeuden takia, mutta en osannut heti yhdistää sitä Amritapurin pyykinpesuaineeseen. Kävikin ilmi, että tämä aine on varsin monipuolista.

Tehokkailla mikro-organimeilla eli EM:lla on paljon käyttökohteita. Sitä käytetään luomuviljelyssä ja sillä puhdistetaan esim. saastuneita vesistöjä ja maa-alueita.  Lisäksi sitä voidaan käyttää happamuutensa ansiosta joka kodin siivouksessa pyykinpesun lisäksi. Amritapurissa EM on ollut käytössä jo vuodesta 2002. Se on otettu käyttöön muissakin ashramin instituutioissa läpi Intian kuten AIMS sairaalassa ja Amrita yliopistossa.*


 GreenFriends teemalla tässä kuitenkin kompostointiin liittyen:


BOKASHI-KOMPOSTOINNIN EDUT

-                         Nopeus
-                         Prosessissa vähäinen ravinne- ja massahävikki
                       Tehostaa maaperän biologista aktiivisuutta ja estää haitallisia organismeja
-                         Pieni hiilijalanjälki
-                         Hajuton
-                         Voidaan käyttää kerrostalossa
-                         Edullinen, varsinkin kun tekee osan tarvikkeista itse

Valmis bokashi eli hapattunut/fermentoitunut orgaaninen jäte säilyttää kaikki olennaiset ravinteet (etenkin typen), jotka muutoin katoaisivat tavallisen kompostin palamisprosessissa. Tuloksena on Bokashi; orgaanista ensiluokkaista kompostia, elävää multaa. Se, että kasvit innostuvat kasvamaan Bokashi-kompostimullassa ei johdu vain suuremmasta ravinnemäärästä, joka säästyy fermentoinnin ansiosta vaan myös siitä, että mikro-organismit muuttavat ravinteet kasveille helposti saatavaan muotoon eläessään kasvien juuristossa mullan seassa.


BOKASHI-KOMPOSTOINNIN VAIHEET

Bokashi-komposti on täynnä erilaisia mikro-organismeja; (mm. maitohappobakteeri, hiivasieni, fotosynteettinen bakteeri, aktiivisia entsyymisieniä) jotka toimivat kahdessa vaiheessa:

1. Hapatusvaiheessa biojätteet kootaan ilmatiiviiseen astiaan kahdeksi viikoksi ja niihin sekoitetaan aktivoitua EM:ää  joko rouheen tai nesteen muodossa. Maitohappobakteerit ja hiivat aloittavat käymisprosessin ja estävät jätteen pilaantumisen, homeen ja hajun.


Kuva 1. Kaksi viikkoa seissyt hapattunut jäte  
Kuva 2. Bokashiämpäri





2. Multatehdas-vaiheessa, jossa hapattunut jäte on sekoitettu ja peitetty vanhalla mullalla (joko isossa saavissa tai maaperässä) fotosynteettiset bakteerit jatkavat hajoittaen jätteen yhdessä sienien ja multabakteerien kanssa. Lämpimissä olosuhteissa (kesällä ulkona, talvella sisällä) valmista multaa voi tulla nopeimmillaan jopa kahden multatehdas-viikon jälkeen. Multatehdas ei haise sen enempää kuin kukkaruukun multa, joten sitä voi hyvin pitää myös sisätiloissa.


Kuva 3. Hapattunut jäte sekoitettuna vanhaan multaan

Kuva. 4. Valmis multatehdas, jossa jätteet on peitetty mullalla






TARVIKKEET

Periaatteessa EM-tyyppistä mikro-organismitiivistettä voi tehdä myös itse alusta alkaen, mutta on vaikeaa kotioloissa varmistua siitä, että siinä on juuri oikeat organismit. Hapatusvaiheeseen tarvittavat organismit on helppo valjastaa käyttöön, mutta myöhempiin hajoitusvaiheisiin tarvittavat oliot onkin sitten vaikeampi juttu. Sen takia aloittelijana kääntyisin valmiiden EM-tuotteiden puoleen. Kustannukset eivät kuitenkaan muodostu suuriksi sillä tähän kompostointimenetelmään tarvittavaa aktivoitua rouhetta tai nestettä voi tehdä EM-1 tiivisteestä, jolla on hyvä säilyvyys. Eli kompostoidaksesi Bokashi menetelmällä tarvitset vähimmillään vain muutaman ämpärin, muutaman muoviastian, sekä EM-1 tiivistettä, melassia ja vehnälesettä sen aktoivoimiseksi. Bokashi-ämpärin voi tehdä itse vaikka tarjolla on myös valmiita varmasti tiiviitä ja hanallisia ämpäreitä. Itselläni on omatekoiset ämpärit, mitkä ovat toimineet hyvin. Valmista aktivoitua rouhetta ja aktivoitua EM-nestettä eli EM-2:sta (tai EMa)  on myös myytävänä.

Linkkejä:

* EM :n käyttö Amritapurissa:http://www.amritapuri.org/activity/nature/em

Facebook ryhmä jossa tarjolla runsaasti tietoa varsinkin ryhmän tiedostot kansiosta, mutta myös kysymällä ryhmän eksperteiltä:  Kompostointi Bokashi Suomi: https://www.facebook.com/groups/827830627253608





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.