Outi Laiho:
BOKASHI
KOMPOSTOINTI JA TEHOKKAAT MIKRO-ORGANISMIT
Bokashi
tarkoittaa ”käynyttä orgaanista ainetta”.
Kyseessä on nopea japanilainen kompostointimenetelmä, joka käyttää
avuksi tehokkaita mikro-organismeja. Tehokkaiden mikro-organismien (EM =
Effective Micro-organisms, eng.) ansioista, keittiöjäte muuttuu
ravintorikkaaksi ja eläväksi mullaksi erittäin nopeasti ja hajuttomasti.
Ensimmäisen
kerran kuulin EM-mikro-organismeista vieraillessani Amritapurissa. Niitä
käytetään siellä pesulassa poistamaan hajua pyykeistä, joka saattaa olla
ongelmana kun pyykkiä pestään kuumassa ja kosteassa ilmastossa. Facebookin
kautta törmäsin myöhemmin Bokashi-kompostointimenetelmään. Kiinnostuin siitä
sen kerrostaloyhteensopivuuden ja nopeuden takia, mutta en osannut heti
yhdistää sitä Amritapurin pyykinpesuaineeseen. Kävikin ilmi, että tämä aine on
varsin monipuolista.
Tehokkailla mikro-organimeilla eli EM:lla on paljon käyttökohteita.
Sitä käytetään luomuviljelyssä ja sillä puhdistetaan esim. saastuneita
vesistöjä ja maa-alueita. Lisäksi sitä
voidaan käyttää happamuutensa ansiosta joka kodin siivouksessa pyykinpesun
lisäksi. Amritapurissa EM on ollut käytössä jo vuodesta 2002. Se on otettu
käyttöön muissakin ashramin instituutioissa läpi Intian kuten AIMS sairaalassa
ja Amrita yliopistossa.*
GreenFriends teemalla tässä kuitenkin kompostointiin liittyen:
BOKASHI-KOMPOSTOINNIN EDUT
- Nopeus
- Prosessissa
vähäinen ravinne- ja massahävikki
- Tehostaa
maaperän biologista aktiivisuutta ja estää haitallisia organismeja
- Pieni
hiilijalanjälki
- Hajuton
- Voidaan
käyttää kerrostalossa
- Edullinen,
varsinkin kun tekee osan tarvikkeista itse
Valmis bokashi eli hapattunut/fermentoitunut orgaaninen jäte
säilyttää kaikki olennaiset ravinteet (etenkin typen), jotka muutoin
katoaisivat tavallisen kompostin palamisprosessissa. Tuloksena on Bokashi;
orgaanista ensiluokkaista kompostia, elävää multaa. Se, että kasvit innostuvat
kasvamaan Bokashi-kompostimullassa ei johdu vain suuremmasta ravinnemäärästä,
joka säästyy fermentoinnin ansiosta vaan myös siitä, että mikro-organismit
muuttavat ravinteet kasveille helposti saatavaan muotoon eläessään kasvien
juuristossa mullan seassa.
BOKASHI-KOMPOSTOINNIN VAIHEET
Bokashi-komposti on täynnä erilaisia mikro-organismeja; (mm.
maitohappobakteeri, hiivasieni, fotosynteettinen bakteeri, aktiivisia
entsyymisieniä) jotka toimivat kahdessa vaiheessa:
1. Hapatusvaiheessa biojätteet kootaan ilmatiiviiseen astiaan
kahdeksi viikoksi ja niihin sekoitetaan aktivoitua EM:ää joko rouheen tai nesteen muodossa.
Maitohappobakteerit ja hiivat aloittavat käymisprosessin ja estävät jätteen
pilaantumisen, homeen ja hajun.
Kuva 1. Kaksi viikkoa seissyt hapattunut
jäte
|
Kuva 2. Bokashiämpäri
|
2. Multatehdas-vaiheessa, jossa hapattunut jäte on sekoitettu ja
peitetty vanhalla mullalla (joko isossa saavissa tai maaperässä)
fotosynteettiset bakteerit jatkavat hajoittaen jätteen yhdessä sienien ja
multabakteerien kanssa. Lämpimissä olosuhteissa (kesällä ulkona, talvella
sisällä) valmista multaa voi tulla nopeimmillaan jopa kahden multatehdas-viikon
jälkeen. Multatehdas ei haise sen enempää kuin kukkaruukun multa, joten sitä
voi hyvin pitää myös sisätiloissa.
Kuva 3. Hapattunut jäte sekoitettuna vanhaan
multaan
|
Kuva. 4. Valmis multatehdas, jossa jätteet on peitetty mullalla |
Periaatteessa EM-tyyppistä mikro-organismitiivistettä voi tehdä
myös itse alusta alkaen, mutta on vaikeaa kotioloissa varmistua siitä, että
siinä on juuri oikeat organismit. Hapatusvaiheeseen tarvittavat organismit on
helppo valjastaa käyttöön, mutta myöhempiin hajoitusvaiheisiin tarvittavat
oliot onkin sitten vaikeampi juttu. Sen takia aloittelijana kääntyisin
valmiiden EM-tuotteiden puoleen. Kustannukset eivät kuitenkaan muodostu
suuriksi sillä tähän kompostointimenetelmään tarvittavaa aktivoitua rouhetta
tai nestettä voi tehdä EM-1 tiivisteestä, jolla on hyvä säilyvyys. Eli
kompostoidaksesi Bokashi menetelmällä tarvitset vähimmillään vain muutaman
ämpärin, muutaman muoviastian, sekä EM-1 tiivistettä, melassia ja vehnälesettä
sen aktoivoimiseksi. Bokashi-ämpärin voi tehdä itse vaikka tarjolla on myös
valmiita varmasti tiiviitä ja hanallisia ämpäreitä. Itselläni on omatekoiset
ämpärit, mitkä ovat toimineet hyvin. Valmista aktivoitua rouhetta ja aktivoitua
EM-nestettä eli EM-2:sta (tai EMa) on
myös myytävänä.
Linkkejä:
* EM :n käyttö Amritapurissa:http://www.amritapuri.org/activity/nature/em
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.